torstai 11. elokuuta 2011

Marjapiirakka marengilla

Ei ole tullut vähään aikaa blogattua, vaikkakin on leivottu ja jotain ohjeita pitäisi tänne tallentaa.
Marjakauden ollessa huipussaan, tai jo ohi meneillään, on kiva tehdä kaikkea mustikasta, viinimarjoista sekä karviasista... niitä kun on tänä vuonna.

Kokeilin Pirkasta sekä jostain allakasta napatulla ohjeella marjapiirakkaa, jonka päälle tulee marenkikuorrutus. Aika nami! Ja päällehän voi laittaa mitä marjoja vaan... tai mitä hilloa vaan... Kuvia ei valitettavasti ole ehtinyt ottaa ennenkuin on piirakat jo aloitettu... mutta eikähän tätä tule vielä tehtyä :)

Pohja:

100 gr voita
1 dl sokeria
2,5 dl jauhoja
1 tl leivinjauhetta
(1 tl kardemummaa)
2 munankeltuaista


Marenki:

2 munanvalkuaista
1 dl sokeria
(1 dl kookoshiutaleita)

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää keltuaiset hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vaahtoon. Kardemummaa lisäsin pohjaan, kun tein karviaspiirakan. Painele taikina piirakkavuokaan. Laita vuoka jääkaappiin kunnes täyte on valmista. Paistetaan 175 asteessa n. 20 minuuttia, pursotetaan marenki päälle ja paistetaan vielä 10 minuuttia.

Marengin teen sillä aikaa, kun piirakka paistuu uunissa. Eli vatkaa pienellä teholla valkuaisia. Lisää sokeri useammassa erässä. vaahto on perinteisesti valmista, kun se pysyy kulhossa vaikka kulhon kääntää ylösalaisin. Kookoshiutaleen lisäsin lopussa karviaispiirakkaan.


Mustikkatäyte:

Mustikoita maun mukainen määrä (eli meillä REILUSTI)
tomusokeria
perunajauhoja

Lisää tomusokeria mustikoihin maun mukaan ( ohjeessa oli mustikoita 200 gr ja tomusokeria 1 dl) Lisää vähän perunajuhoja kiinteyttämään mustikoita. Kaada pohjan päälle ja paista 20 minuuttia. Tee sillä välin marenki. Pursota marenki piirakan päälle ja paista vielä kymmenisen minuuttia.


Karviaistäyte:

puoli litraa karviaisia
1 dl fariinisokeria
0,5 dl vettä
1 rkl perunajuhoja

Laita marjat, vesi ja sokeria kattilaan. Keitä marjoja hetkeksi pehmeäksi. Lisää perunajauho. Kiehauta ja ota liedeltä. Anna jäähtyä. Valmista piirakkapohjan päälle.

Ei kommentteja: